Σε κυρίαρχο ζήτημα έχει αναδειχθεί το πλήθος των διαδηλωτών που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία.
Οι πιο ψύχραιμοι και αντικειμενικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι στην κορύφωση της μαζικότητάς της, η συγκέντρωση προσέλκυσε σχεδόν ένα εκατομμύριο Έλληνες. Ωστόσο, οι απόψεις της κυβέρνησης από τη μία και των διοργανωτών από την άλλη σχετικά με τον ακριβή αριθμό όσων συνέρρευσαν στο Σύνταγμα βρίσκονται σε τόσο έντονη διάσταση μεταξύ τους, ώστε θα έλεγε κανείς ότι οι εκτιμήσεις αφορούν σε διαφορετική εκδήλωση. Λες και αλλού πήγε η ΕΛ.ΑΣ και αλλού όλοι οι υπόλοιποι.

Διότι μια εύλογη απόκλιση στους εκατέρωθεν υπολογισμούς είναι αναμενόμενη -εξάλλου γίνονται αποκλειστικά «με το μάτι». Ωστόσο, οι μεν δίνουν μια επίσημη προσέγγιση του πλήθους στα 140.000 άτομα και οι δε στα 1.500.000, οπότε αυτομάτως δημιουργείται η απορία για το ποια από τις δύο πλευρές υπερβάλλει, είτε συρρικνώνοντας, είτε διογκώνοντας το σύνολο των διαδηλωτών. Και, κυρίως, το γιατί θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Η μαγική εικόνα της ΕΛΑΣ


Κατ' αρχάς από τις αεροφωτογραφίες, από δεκάδες εικόνες που κυκλοφορούν στα social media αλλά και βάσει της κοινής λογικής, ο πρώτος αριθμός φαντάζει σαν να είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας. Η πυκνότητα του πλήθους, έστω και μόνο στην πλατεία Συντάγματος, καθιστά γελοιωδώς φτωχό το «140.000», μια προσέγγιση που έκανε η Ελληνική Αστυνομία. Η δε εσκεμμένη απόκρυψη της χρονικής σήμανσης στο σχετικό βίντεο από ελικόπτερο, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από την ίδια την ΕΛ.ΑΣ, εγείρει υποψίες για απόπειρα χειραγώγησης των εντυπώσεων. Και η ΕΛ.ΑΣ είναι «υπότροπος», ύστερα από το προηγούμενο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη. 

Το «140.000» είναι συνεπές μόνο με το «90.000» της πρώτης συγκέντρωσης στη συμπρωτεύουσα, στοιχείο που επιβεβαιώνει τον ζήλο των πολιτικών προϊσταμένων της Ελληνικής Αστυνομίας να υποβαθμίσουν την μαζικότητα των δύο συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας για την ονομασία της Μακεδονίας. Όμως, η ηθελημένη υποτίμηση του πλήθους μοιραία εκθέτει ανεπανόρθωτα και γελοιοποιεί την ΕΛ.ΑΣ. Η αξιοπιστία της Αστυνομίας καταρρακώνεται, ενώ ακόμη και μέσα στους κόλπους της επικρατεί απογοήτευση σε μεγάλη μερίδα στελεχών, από τις χαμηλότερες έως τις υψηλές βαθμίες, εξαιτίας των αδέξιων και χοντροκομμένων χειρισμών στην υπόθεση των, καθόλα ειρηνικών διαδηλώσεων για τη Μακεδονία.

Άγγιξαν το ένα εκατομμύριο


Στον αντίποδα της κραυγαλέας «έκπτωσης» που έκανε η ΕΛ.ΑΣ, προφανώς καθ' υπόδειξιν άνωθεν, οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου εμφανίστηκαν και αυτοί σαν υπεραισιόδοξοι, μιλώντας για «ενάμιση εκατομμύριο Έλληνες» στο Σύνταγμα και τα πέριξ. Ο αριθμός των διαδηλωτών άγγιξε το 1 εκατομμύριο και μπορεί να μην ήταν δεκαπλάσιος των εκτιμήσεων της Αστυνομίας, ήταν όμως πολλές φορές μεγαλύτερος από το φαιδρά χαλκευμένο νούμερο «140.000». 

Η τεταμένη συζήτηση μετατοπίστηκε από την ουσία του ζητήματος -δηλαδή την παλλαϊκή απαίτηση να μην ξεπουληθεί το όνομα «Μακεδονία», στο πόσοι ήταν τελικά αυτοί που βρέθηκαν στο Σύνταγμα την πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου. Εάν ληφθεί υπόψιν ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με περίπου 2 εκατομμύρια ψήφους, το 2018, με 1 εκατομμύριο Έλληνες να διαδηλώνουν ενάντια στην εξωτερική πολιτική -αν μη τι άλλο- της κυβέρνησης, μοιραία θέτει το Μαξίμου σε κατάσταση συναγερμού. Χαρακτηριστική ήταν η έμπλεη οξύτητας ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, για τον δήθεν «ευσεβή πόθο» της αντιπολίτευσης, ο οποίος ουδέποτε εκπληρώθηκε με το συλλαλητήριο της Αθήνας, εφόσον δεν συνέρρευσαν «εκατομμύρια» διαδηλωτών. Παρόλ' αυτά, με τις σπασμωδικές της κινήσεις σε σχέση με τον όγκο της συμμετοχής στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, η κυβέρνηση πρόδωσε τη σύγχυση που προκαλεί στις τάξεις της το γεγονός ότι οι Έλληνες βγαίνουν στο δρόμο για ένα εθνικό θέμα. 

Η διάχυτη δυσαρέσκεια των πολιτών προς το Μαξίμου και η ανησυχία για το Μακεδονικό αποτυπώθηκε με ενάργεια σε πολλά σχόλια στο twitter, μερικά από τα οποία παρατίθενται ακολούθως:











































 
Top