Επιστρέφονται οι εισφορές υπέρ υγείας που παρακρατήθηκαν παρανόμως από την κυβέρνηση - Αντιπολίτευση: Θράσος 
Τσίπρα, εμφανίζει ως δήθεν μέρισμα, τις οφειλές του κράτους στους συνταξιούχους, για τις οποίες υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις

Πλήθος αντιδράσεων έχουν ξεσηκώσει οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για μέρισμα στους συνταξιούχους καθώς επί της ουσίας επιστρέφονται οι εισφορές υπέρ υγείας που παρακρατήθηκαν παρανόμως τόσο από τη σημερινή, όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις! 
Το συνολικό ποσό που θα επιστραφεί ανέρχεται σε 315 εκατ. ευρώ. 

Επί τέσσερα έτη τα ταμεία εφάρμοζαν τις περικοπές των μνημονίων εσφαλμένα, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους. Και αυτό γιατί ο νόμος αναφέρει ότι η εισφορά υπέρ υγείας υπολογίζεται επί των καταβαλλόμενων συντάξεων και κατά συνέπεια η κράτηση για τον κλάδο ασθένειας θα πρέπει να γίνεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων και όχι επί του αρχικού ποσού. Όπως επισημαίνουν νομικοί σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου , τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν στους κληρονόμους του.
Παραθέτουμε χαρακτηριστικά τρεις περιπτώσεις συνταξιούχων που προσέφυγαν στα δικαστήρια ζητώντας την επιστροφή των χρημάτων που είχαν αχρεωστήτως παρακρατηθεί το χρονικό διάστημα από 1-1-2012 μέχρι 30-6-2016.

-Το υψηλότερο ποσό διεκδικεί έμπορος που δούλεψε επί 52 έτη και έλαβε αρχικό ποσό σύνταξης πριν από τις περικοπές των μνημονίων 3788.07 ευρώ. Ζητά να του επιστραφεί το ποσό των 2.189.73 ευρώ.

-Υψηλοσυνταξιούχος με αρχικό ποσό σύνταξης 2.113.18 ευρώ διεκδικεί την επιστροφή ποσού 806.36 ευρώ.

-Συνταξιούχος τραπεζικός με αρχική σύνταξη 1.422.54 ευρώ διεκδικεί την επιστροφή 360 ευρώ.

-Συνταξιούχος ΙΚΑ με αρχική σύνταξη 892.67 ευρώ διεκδικεί την επιστροφή 81.85 ευρώ.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) τονίζει ότι ένας μεγάλος αριθμός αδικημένων έχει ήδη προσφύγει στα δικαστήρια ζητώντας να θεραπευτεί αναδρομικά η αδικία μέχρι και τον Ιούνιο του 2016 όταν ο νόμος Κατρούγκαλου διόρθωσε το λάθος.

Θύελλα αντιδράσεων

Για «θράσος» του πρωθυπουργού να παρουσιάζει ως δώρο στους συνταξιούχους την επιστροφή των εισφορών τους έκανε λόγο η Νέα Δημοκρατία. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Είχε το θράσος να παρουσιάσει ως δώρο στους συνταξιούχους την επιστροφή των εισφορών τους που έχει ήδη επιδικάσει υπέρ τους η Δικαιοσύνη και να υποσχεθεί μπόνους στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η. λόγω της αποτυχίας του να την εξυγιάνει. Η επίσπευση των ανακοινώσεων για το μέρισμα οφείλεται προφανώς στο άγχος του κ. Τσίπρα να ξεφύγει από τις νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Καμμένου που ξεγυμνώνουν πια την Κυβέρνησή του».

Στην Βουλή εν τω μεταξύ προκλήθηκε ένταση, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να προαναγγέλλει πως το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στην Βουλή η σχετική τροπολογία και τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο να επισημαίνει πως «με κοροϊδίες κυβερνάτε τη χώρα. Η πολιτική σας χαρακτηρίζεται από την φράση "Να σου γκρεμίσω το σπίτι και να σου δώσω μια σκηνή να κοιμάσαι". Μια όμως είναι η αλήθεια και θα την βρείτε στην κάλπη».

Ειδική αναφορά στους συνταξιούχους έκανε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά: «Ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να εμφανίσει ως δήθεν μέρισμα, τις οφειλές του κράτους στους συνταξιούχους, για τις οποίες υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, όσο και τις χρηματοδοτικές ανάσες στην ΔΕΗ που χρεοκόπησε η πολιτική τους. Οι πολίτες τον έχουν καταλάβει και του γυρίζουν την πλάτη. Συσπειρώνονται στην Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη και θα τον καταδικάσουν με την ψήφο τους στις εκλογές».

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης, Νίκος Ανδρουλάκης, σημείωσε επίσης πως: «Ο προϋπολογισμός του 2017 προέβλεπε επιπλέον φόρους ύψους 2,5 δις ευρώ. Οι Ελληνες φορολογούμενοι, ειδικά οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, πλήρωσαν ακριβά το «αιματηρό πλεόνασμα» της κυβέρνησης. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για προσφορά του κ. Τσίπρα στα χαμηλά εισοδήματα, αλλά για επιστροφή μέρους των επιπλέον φόρων που πληρώθηκαν φέτος. Κάποιος θα πρέπει να πει στον πρωθυπουργό ότι οι Ελληνες δεν είναι επαίτες».

«Μόνο ως ωμή και ξεδιάντροπη προπαγάνδα μπορούν να εκληφθούν» οι αποψινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Η πιο μεγάλη κοροϊδία, όμως, είναι αυτή που αναμασούν καθημερινά τα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και που επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός, περί ανακούφισης του λαϊκού κόσμου και δίκαιης ανάπτυξης, τα οποία καταρρέουν μπροστά στη βαρβαρότητα που καθημερινά ζει ο λαός, εξαιτίας της πολιτικής που και αυτή η κυβέρνηση υλοποιεί, παίρνοντας για αυτό τα συγχαρητήρια της ΕΕ και του ΔΝΤ» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όταν ένας πολιτικός μοιράζει λεφτά, δεν τα μοιράζει από την τσέπη του. Τα λεφτά που ανακοίνωσε ότι θα μοιράσει σήμερα ο κ.Τσίπρας, είναι από την τσέπη εκείνων που πασχίζουν καθημερινά να πληρώσουν τους αβάσταχτους φόρους του. Γι΄αυτούς ούτε κουβέντα! Η εξόντωση της μεσαίας τάξης συνεχίζεται συστηματικά. Δεν τον ενδιαφέρει ότι σε λίγο δεν θα μπορούν να πληρώνουν φόρους όσοι έχουν απομείνει να εισφέρουν στα δημόσια ταμεία, οπότε τέλος και τα επιδόματα, αναφέρει το Ποτάμι για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.     πηγή
 
Top