Τεχνικά συνεργεία βρίσκονται από νωρίς το πρωί στη θαλάσσια περιοχή της Πειραϊκής προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση 


- Ολόκληρη η περιοχή μυρίζει πετρέλαιο και το λιμενικό έριξε αντιρρυπαντικά 

- Δραματική η κατάσταση στη Σαλαμίνα 

- Σε απόγνωση οι κάτοικοιΣτη Φρεαττύδα έφτασε η πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» τα ξημερώματα της Κυριακής, στον Σαρωνικό, επιβεβαιώνοντας τελικά τους φόβους των αρμόδιων φορέων.

Τεχνικά συνεργεία βρίσκονται από νωρίς το πρωί στη θαλάσσια περιοχή της Πειραϊκής προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση και να προχωρήσουν σε συντονισμένες ενέργειες για να γίνει η απορρύπανση των υδάτων.

Το απόγευμα της Τρίτης έσπευσαν στην περιοχή δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος αλλά και πλωτά μέσα ιδιωτικής εταιρείας απορρύπανσης, τοποθετώντας ειδικά φράγματα και ρίχνοντας μεγάλες ποσότητες αντιρρυπαντικών προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωσή της. 

«Μυρίζει όλος ο τόπος πετρέλαιο. Όλο το απόγευμα προσπαθούσαν με ειδικά φράγματα και ρίχνοντας χημικά», λέει στο protothema.gr επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Φρεαττύδας.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης ενημερώθηκε αμέσως για το γεγονός και σε επικοινωνία του με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Σταμάτη Ράπτη, ζήτησε να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, καθώς ο δήμος Πειραιά δεν έχει αρμοδιότητα παρέμβασης.













«Μαύρες» οι ακτές της ΣαλαμίναςΕν τω μεταξύ, αποκαρδιωτική είναι και σήμερα η εικόνα στις ακτές της Σαλαμίνας αφού η οικολογική ρύπανση είναι μεγάλη και όπως επισημαίνουν ειδικοί, οι εργασίες μπορεί να κρατήσουν μήνες. 

«Τα συνεργεία συνεχίζουν τις εργασίες τους. Βάλαμε φράγματα για να μην αφήσουμε το μαζούτ, να φύγει ωστόσο μάθαμε πως έχει ξεφύγει και έχει φτάσει στην Πειραϊκή. Βεβαίως όχι από εμάς αλλά ξέρετε η θάλασσα στο σημείο του ναυαγίου έχει μεγάλη επιβάρυνση», είπε η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου - Παπαθανασίου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το protothema.gr.

Ήδη από σήμερα, ύστερα από πιέσεις της δημοτικής αρχής, ακόμη μία ιδιωτική εταιρεία θα δραστηριοποιηθεί στην περιοχή, με περισσότερα βυτιοφόρα και πλωτά μέσα, προκειμένου οι εργασίες να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. 

«Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Ο κόσμος δεν μπορεί να αναπνεύσει. Υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες για την υγεία τους. Η ζημιά δεν περιγράφεται. Είναι καταστροφή», περιέγραψε η κυρία Νάννου-Παπαθανασίου. 





Οι παραλίες της Σαλαμίνας από την Κυνοσούρα έως τα Σελήνια είναι «μαύρες», λόγω της διαρροής μαζούτ και σύμφωνα με πληροφορίες η ρύπανση από τα πετρελαιοειδή και την πίσσα εκτείνεται σε μήκος 1,5 χιλιομέτρου.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα στην περιοχή του ναυαγίου ενισχύθηκαν τα σκάφη που επιχειρούν, ενώ στη Σαλαμίνα, κατόπιν συνεννόησης του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την πλοιοκτήτρια εταιρία, έχουν σταλεί επιπλέον τρία βυτιοφόρα οχήματα, για να βοηθήσουν στην απορρύπανση των ακτών.

Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή του ναυαγίου συνεχίζουν να επιχειρούν πλωτός γερανός, ρυμουλκά και παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη αναδόχου εταιρείας εργασιών απορρύπανσης. 







Ανάστατοι οι κάτοικοι της Σαλαμίνας 


Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Σαλαμίνας, κάποιοι από τους οποίους καταγγέλλουν ότι τα συνεργεία απορρύπανσης άργησαν να φτάσουν στην περιοχή με αποτέλεσμα η καταστροφή αυτή τη στιγμή να είναι πολύ μεγάλη.

«Άργησαν να εμφανιστούν τα συνεργεία απορρύπανσης. Είναι πολύ μεγάλη η καταστροφή και εκτός από οικολογική είναι και οικονομική καταστροφή για εμάς που έχουμε μαγαζιά κοντά στην παραλία», λένε στο protothema.gr ιδιοκτήτες εστιατορίων.

«Αυτό που συνέβη είναι πρωτόγνωρο για τη Σαλαμίνα. Είναι πολύ άσχημο να βλέπουμε την παραλία μας μολυσμένη», λέει άλλος κάτοικος του νησιού. 

Να σημειωθεί, πως ο πλοίαρχος και ο πρώτος μηχανικός του δεξαμενόπλοιου αφού συνελήφθησαν, στη συνέχεια αφέθησαν προσωρινά ελεύθεροι έως ότου οριστεί τακτική δικάσιμος. Την ίδια ώρα η δήμαρχος Σαλαμίνας τονίζει πως από την πλευρά του δήμου θα δηλώσουν παράσταση πολιτικής αγωγής «για να μπορέσουμε και εμείς να είμαστε γνώστες των ευθυνών, να επιρρίψουμε ευθύνες αλλά και να ζητήσουμε αποζημιώσεις τόσο για το νησί μας όσο και για τους επιχειρηματίες και τα σκάφη που έχουν υποστεί ζημιές». 

Το «Αγία Ζώνη ΙΙ» είχε αποπλεύσει έμφορτο, από τα διυλιστήρια του Ασπροπύργου με 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil.

Μέχρι και αυτή την ώρα τα αίτια του ναυαγίου παραμένουν αδιευκρίνιστα, ωστόσο πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται, αναφέρουν ότι πιθανόν υπήρξε εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο του πλοίου από κάποιο σωλήνα. 










 
Top