Tο πλοίο έχει γύρει στο πλάι σε γωνία 90 μοιρών και έχει κάτσει στο βυθό σε βάθος 30 μέτρων -

 Σε εξέλιξη η διαδικασία απάντλησης του φορτίου τουΕντυπωσιακά εναέρια πλάνα πάνω από το σημείο της βύθισης του μικρού δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ εξασφάλισε το arxipelagos.com. 


Στο βίντεο αλλά και τις σχετικές φωτογραφίες του Κώστα Παπαδόπουλου διακρίνεται καθαρά μέρος του βυθισμένου πλοίου το οποίο προκάλεσε τη μεγάλη οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό. 


Το δεξαμενόπλοιο βυθίστηκε για άγνωστο λόγο την περασμένη Κυριακή στον Σαρωνικό Κόλπο, προκαλώντας τεράστια πετρελαιοκηλίδα από διαρροή μαζούτ. 

Μετά τη Σαλαμίνα που δέχτηκε το πρώτο κύμα του πετρελαίου που διέρρευσε από το βυθισμένο πλοίο, «μαύρισε» η Πειραϊκή και εν συνεχεία η παραλία σε Άγιο Κοσμά και Καλαμάκι, ενώ η ρύπανση έφτασε μέχρι την παραλία της Γλυφάδας. 


Με το εντυπωσιακό βίντεο καταγράφονται επίσης ο γερανός και οι τρεις σειρές πλωτών φραγμάτων που έχουν τοποθετηθεί πάνω από το ναυάγιο. 


Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ξεκίνησε το δύσκολο έργο της απάντλησης των πετρελαιοειδών από το πλοίο.

 
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας που έχει αναλάβει την επιχείρηση απορρύπανσης Μιχάλης Σπανόπουλος επεσήμανε ότι στην περιοχή του ναυαγίου επιχειρούν 5 ιδιωτικά αντιρρυπαντικά σκάφη. 


Όπως τόνισε, «το ναυαγισμένο δεξαμενόπλοιο πλέον έχει σφραγιστεί πλήρως και έχει καθίσει σε βάθος 30 μέτρων, ατόφιο, δεν έχει δηλαδή προκληθεί ρωγμή. 

Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της απάντλησης του φορτίου του. Στην επιχείρηση συμμετέχουν 10 δύτες. 
Η διάρκειά της εκτιμάται σε περίπου 20 ημέρες. Ο χρόνος εξαρτάται ευθέως από τις καιρικές συνθήκες. 
Ο καιρός επηρεάζει και την εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας». 
 
Top