Σε αγωνιστική ετοιμότητα καλεί τα μέλη της η Ένωση νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά, αναφορικά με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Συγκεκριμένα, η ΕΙΝΑΠ απορρίπτει στο σύνολο του το νομοσχέδιο καθώς όπως υποστηρίζει καλύπτει μόνο το 30% του πληθυσμού και θα προσφέρει υποβαθμισμένες υπηρεσίες με αποτέλεσμα να ευνοηθεί ο ιδιωτικός τομέας.

Για τα τρωτά σημεία του νομοσχεδίου αλλά και τις προτάσεις που θα καταθέσει σήμερα Πέμπτη σε συνάντηση του προεδρείου της ΕΙΝΑΠ με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, μίλησε στην εκπομπή BreakFast η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά, κ. Ματίνα Παγώνη.

Όπως τόνισε η κ. Παγώνη η μη 24ωρη λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας που θα δημιουργηθούν δεν θα επιλύσουν το μείζον πρόβλημα της συμφόρησης των ΤΕΠ στα νοσοκομεία. Επιπλέον, χωρίς χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού,τα κέντρα υγείας θα παρέχουν υποβαθμισμένες υπηρεσίες.

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα για  πρόσληψη 3.000 υγειονομικών, είπε χαρακτηριστικά «μέχρι τώρα έχουν ανακοινωθεί τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τους αρμόδιους υπουργούς περί τις 30.000 προσλήψεις και δεν έχει βγει ούτε μία προκήρυξη, τα συμπεράσματα δικά σας».

Ανάμεσα στις προτάσεις που θα καταθέσει η ΕΙΝΑΠ στη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό το απόγευμα της Πέμπτης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είναι μεταξύ άλλων:

-Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, οικογενειακούς γιατρούς και γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
-Καθημερινή λειτουργία σε 24ωρη βάση των Κέντρων Υγείας και διασύνδεση με τα κρατικά Γενικά και Ειδικά νοσοκομεία.
-Προγραμματισμό ηλεκτρονικής κάρτας υγείας ασθενών.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το νέο σύστημα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στοχεύει στην καθολική κάλυψη των αναγκών, την ισότιμη πρόσβαση και στην μικρότερη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών.

Newsroom Αθήνα 9.84
 
Top