Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά κάνει λόγο για την εξαφάνιση της ελληνικής επιχειρηματικότητας, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις «φεύγουν» στο εξωτερικό προκειμένου να γλυτώσουν την υπερφορολόγηση, ενώ ταυτόχρονα αναφέρεται και στο λαθρεμπόριο, το οποίο «χτυπάει» και αυτό τις επιχειρήσεις της χώρας.

Με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις στην 81η ΔΕΘ, που αν και υπήρξαν λιγοστές και μετρημένες, δείχνουν να προσκρούουν στην τελική έγκριση των ξένων εταίρων μας, επιθυμούμε να εκπέμψουμε την αγωνία της καρδιάς της Αγοράς, που βρίσκεται στο κατώφλι της εισόδου της στην «εντατική».

Καθημερινά, πέρα από τα εξαγώγιμα λαμπρά μυαλά των νέων μας, που αποδημούν για να συνεισφέρουν σε ξένες οικονομίες, αν και εκπαιδεύτηκαν στην Ελλάδα, ο αφελληνισμός συνεχίζεται και στην επιχειρηματικότητα, στη φυγή επιχειρήσεων, αλλά και στη διαρκή ενίσχυση των μεριδίων αγοράς των ξένων πολυεθνικών ομίλων σε βάρος των αφυδατωμένων και ανήμπορων πια ελληνικών επιχειρήσεων.

Η νέα τάξη πραγμάτων επιβάλλει ολική και ταυτόχρονη διαχείριση σε πολλούς τομείς της οικονομίας, διαφορετικά ο τροχός της ανάπτυξης που υποσχέθηκε η Κυβέρνηση, δεν θα εκκινήσει ποτέ.

Είναι γενική απαίτηση η μείωση των φόρων, που για να προκύψει, ζητούμε την δραστική μείωση του παρεμπορίου και λαθρεμπορίου, που συνθέτουν μια ανθούσα παραοικονομία, διπλάσια σε ποσοστό από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Θέλουμε, σαν νόμιμο στεγασμένο εμπόριο, την παρουσία του υπουργείου οικονομικών μέσω στοχευμένων και αποτελεσματικών ελέγχων, οι οποίοι θα εστιάζουν στην πηγή του προβλήματος, στην είσπραξη και αύξηση των δημοσίων εσόδων και όχι απλά στον εντοπισμό τους. Αναγκαία επίσης είναι η συνεισφορά της κυβέρνησης στην αλλαγή φορολογικής νοοτροπίας, δίνοντας κίνητρα στην συλλογή αποδείξεων, αλλά και διαφυλάττοντας τους κανόνες της αγοράς, ώστε ο φορολογικά συνεπής να επιχειρεί με ίσα μέτρα και σταθμά και να μην αισθάνεται αφελής.

Αναγκαία προϋπόθεση ανάπτυξης, είναι η μείωση της υψηλής ανεργίας, δίνοντας έμφαση στην επιδότηση εργασίας. Οποιαδήποτε σκέψη για αναδιανομή πλούτου, λειτουργεί αποτρεπτικά για κάθε σκεπτόμενο επενδυτή και είναι δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας, παρά μόνο με την δημιουργία νέου πλούτου.

Από τους πολιτικούς όλων των παρατάξεων, απαιτούμε περισσότερο ρεαλισμό, λιγότερα ψέματα, εθνική συναίνεση, λιγότερη μεταξύ τους αντιπαράθεση και συνέργειες με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, εάν αγαπούν και ενδιαφέρονται για τη χώρα μας.

Από την δική μας πλευρά, εμείς οι Έλληνες επιχειρηματίες, πρέπει να ξεφύγουμε από τη ζώνη της μόνιμης μουρμούρας και γκρίνιας, που ποτέ δεν οδήγησε πουθενά και να επικεντρώσουμε όλο μας το δυναμικό στο να καταστήσουμε τις επιχειρήσεις μας ως πρότυπο, που θα προσελκύουν τους εξουθενωμένους πλέον καταναλωτές και θα καλύπτουν τις ανάγκες τους σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.

Ας συνειδητοποιήσουμε και εμείς, ότι τις καλές εποχές του εμπορίου είναι απίθανο να τις ξαναβιώσουμε στην καριέρα μας και ας κοιτάξουμε μπροστά με στόχο την επιβίωση.
 
Top