Από 16 έως και 20 Μαίου 2016 πραγματοποιήθηκε σεμινάριο για την πρόληψη αποβλήτων σε συνεργασία με το Δήμο Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη. Το σεμινάριο εντάσσεται στις εκπαιδευτικές δράσεις του έργου με τίτλο «LAWPRET – Εκπαίδευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Πρόληψη Δημιουργίας Αποβλήτων» που έχει λάβει χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ μέσω του Ι.Κ.Υ. του Υπουργείου Παιδείας.
Το σεμινάριο διοργανώθηκε από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (Ο.Ε.Α) και τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας  Εύξεινη Πόλη, δύο από τους 7 εταίρους (επιπλέον ΔΗ.ΣΚΕ.ΑΝ και Δήμος Αθηναίων από Ελλάδα, UpToDate από Κύπρο, Bistra Ptuj από τη Σλοβενία και δίκτυο RREUSE με έδρα το Βέλγιο) που συμμετέχουν στην υλοποίηση του έργου.
Το σεμινάριο διήρκεσε 15 ώρες και το παρακολούθησαν 35 αιρετοί και εργαζόμενοι από το Δήμο Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη.
Η θεματολογία του πρωτότυπου σεμιναρίου, αφορούσε το πρόγραμμα LAWPRET,  τα βασικά δεδομένα της πρόληψης, τα προγράμματα πρόληψης σε 21 χώρες της Ε.Ε. και το Ελληνικό Σχέδιο Πρόληψης, καθώς και αναλυτικά δεδομένα για την πρόληψη
  • Πολλών υλικών και προϊόντων όπως πλαστική σακούλα, χαρτί, υλικά συσκευασίας, ηλεκτρικές συσκευές, πλαστικές φιάλες, κλαδέματα, τρόφιμα, έπιπλα, ρουχισμός, είδη οικιακής χρήσης, επικίνδυνα οικιακά, κλπ.
  • Αποβλήτων σε διάφορες κατηγορίες χώρων παραγωγής όπως χώροι εστίασης, πράσινα σημεία, σχολεία, ξενοδοχεία, γραφεία και χώρους μεγάλης συγκέντρωσης δημοτών.
  • Μέσω σημαντικών διοικητικών πρωτοβουλιών όπως βιώσιμων δημόσιων προμήθειών, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, Πληρώνω όσο Πετάω, ενημέρωσης ευαισθητοποίησης κλπ.
Επίσης παρουσιάστηκαν διεθνείς καλές πρακτικές, παραδείγματα και επιτυχημένα προγράμματα πρόληψης, πρωτοβουλίες όπως το LIFE DEBAG, καθώς και βίντεο που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς και τα οποία βρίσκονται μαζί με όλο το εκπαιδευτικό υλικό στην πλατφόρμα του προγράμματος http://waste-prevention.gr/waste. Τέλος παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν τα 4 βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσει ένας Δήμος προκειμένου να σχεδιάσει και να υλοποιήσει επιτυχημένες δράσεις πρόληψης.
Βασικός εισηγητής στο σεμινάριο ήταν ο Πρόεδρος της Ο.Ε.Α. Δρ Φ. Κυρκίτσος, καθώς επίσης εισηγήσεις έκαναν εκπρόσωποι του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και εκπρόσωπος του συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.
Τα βασικά συμπεράσματα από την υλοποίηση του σεμιναρίου στο δήμο ήταν τα εξής :
  • Υπάρχει τεράστια γενικότερη έλλειψη πληροφόρησης γύρω από τα θέματα της πρόληψης αποβλήτων στους δήμους της χώρας.
  • Υπάρχει ανάγκη για στοχευμένα σχέδια και δράσεις πρόληψης ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες και δυνατότητες κάθε δήμου.
  • Διαπιστώθηκε η ανάγκη η κεντρική διοίκηση και οι κεντρικοί φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση πολλών δράσεων πρόληψης.
  • Επειδή πολλές δράσεις πρόληψης μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς κόστος και ταυτόχρονα να μειώσουν την παραγωγή αποβλήτων, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στο τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων, σε αυτή την πολύ δύσκολη και αρνητική οικονομική συγκυρία που βιώνει σήμερα η χώρα μας.      

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Κο Φ. Κυρκίτσο στο τηλ. 210 8224481, τον Κο Γ. Δημητρόπουλο στο 694 5465965 και στο info@ecorec.gr .
http://www.pireasnews.gr/
 
Top