"Φωτιές" άναψε ο γνωστός (στη χώρα του) αρχαιολόγος, Πάσκο Κούζμαν, με τις δηλώσεις του, ότι η Αμφίπολη είναι "Μακεδονική"...





Πρόκειται και για τον επιστήμονα που πριν μερικούς μήνες είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση για... αρχαιοκαπηλία.

Ο Πάσκο Κούζμαν, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών για έκδοση παράνομων αδειών σχετικά με αρχαιολογικές ανασκαφές.

Ο Πάσκο Κούζμαν είναι ένας από τους γνωστότερους αρχαιολόγους στην ΠΓΔΜ και θεωρείται ως ένας από τους βασικούς εμπνευστές του σχεδίου «Σκόπια 2014» (ανάπλαση και μνημιοθέτηση της κεντρικής πλατείας των Σκοπίων), το οποίο αρκετοί αποκαλούν σχέδιο «εξαρχαϊσμού» της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι. Το σχέδιο αυτό συμπεριλαμβάνει την κατασκευή τεράστιων αγαλμάτων στο κέντρο των Σκοπίων (Μ.Αλέξανδρος, Φίλιππος Β΄κ.α).

Ήταν αυτός που στη δεκαετία του '90 μετέφερε ελληνιστικά αγάλματα που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές σε νότιες περιοχές όπως την Ηράκλεια, στο Μοναστήρι, στο Στόμπι και στη Στίμπερα και περικύκλωσε το πρωθυπουργικό κτίριο στα Σκόπια, ξεκινώντας τη «βουτιά» στην αρχαία Μακεδονία.

«Θέλαμε να παρουσιάσουμε την αρχαία κληρονομιά μας μέσα και έξω από το κτίριο στους διακεκριμένους επισκέπτες της κυβέρνησης», έλεγε ο Κούζμαν.

Αυτός λοιπόν είναι ο αρχαιολόγος που δήλωσε, όπως αναμεταδίδει το σκοπιανό πρακτορείο Independent, πως η ανακάλυψη στην Αμφίπολη είναι σημαντικής αξίας για την αρχαιολογία.

Λέει συγκεκριμένα: «Η τρέχουσα έρευνα στην περιοχή κοντά στην Αμφίπολη, ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζεται φέτος. Αυτό που ανακαλύφθηκε είναι ένας μεγάλος τάφος, τυπικός για την βασιλική δυναστεία από την εποχή της Αρχαίας Μακεδονίας».

Κατά τον Κούζμαν δεν τίθεται θέμα ο συγκεκριμένος τάφος να ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο: «Σύμφωνα με την επίσημη αρχαιολογία ο τάφος του Αλέξανδρου Γ' του Μακεδόνα βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου οι Ρωμαίοι βασιλείς πήγαιναν να προσκυνήσουν. Παρόλα αυτά η ακριβής τοποθεσία δεν είναι ακόμα γνωστή. Υπάρχουν πολλές υποθέσεις γύρω από το πού βρίσκεται. Όπως το ότι βρίσκεται κάτω από ένα τζαμί, έτσι που κανείς να μην μπορεί να τον προσεγγίσει και να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές».

Σημείωσε, δε, πως άλλες υποθέσεις αναφέρουν πως βρίσκεται στο έδαφος των Σκοπίων, στο νότιο τμήμα της.

Όσο για την πρόσφατη ανακάλυψη στην Αμφίπολη λέει πως είναι σημαντική για την επιστήμη, ωστόσο στη συνέχεια ο Κούζμαν εκτρέπει το λόγο του προς την πολιτική.

«Ανεξάρτητα από όλα αυτά, η ανακάλυψη στην Αμφίπολη είναι πραγματικά σημαντική και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η επίσημη ελληνική πολιτική σίγουρα θα γράψουν και θα πουν ότι εκεί υπάρχει ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Έπειτα από κάθε νέα ανακάλυψη τα μέσα ενημέρωσης έχουν πάρει από μόνα τους το δικαίωμα να μαντεύουν, όπως και η καθημερινή πολιτική ».

Για να συμπληρώσει την προκλητική ανάλυσή του:

«Εγώ θα προσθέσω μόνο ότι είναι σίγουρα μια μεγάλη ανακάλυψη, η οποία είναι σημαντική για την αρχαιολογία. Όμως, αν θέλουμε να επισημάνουμε σωστά τα αποτελέσματα, μπορούμε μόνο να πούμε ότι η Αμφίπολη είναι στη "Μακεδονία". Έτσι, πρέπει να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι σχετικά με την τρέχουσα εύρεση. Ας μην ξεχνάμε πως η ανακάλυψη του του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι σαν να έχει ανακαλυφθεί ο τάφος του Ιησού. Θα ήταν μια μεγάλη ανακάλυψη για όλον τον κόσμο».



http://planet-greece.blogspot.com/
 
Top