Λίγο μετά το Πάσχα, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα, θα ανοίξουν τελικά οι «πύλες» του ΟΣΔΕ για τους περίπου 750.000 δικαιούχους αγροτικών ενισχύσεων που θα υποβάλλουν και φέτος δηλώσεις καλλιέργειας στους νέους πιστοποιημένους φορείς...



Το γεγονός ότι όλα είναι σχεδόν έτοιμα μας επιβεβαιώνουν υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ που έχουν ασχοληθεί με την φετινή διαδικασία τονίζοντάς μας ότι έχει ολοκληρωθεί και η απαιτούμενη εκπαίδευση των φορέων. Έτοιμη δηλώνει και η ΠΑΣΕΓΕΣ (που έχει συμπράξει με τον συντονιστικό φορέα του ΟΣΔΕ την Gaia Επιχειρείν ΑΕ).

Ωστόσο σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Τζανέτος Καραμίχας μένει ακόμα να συμπράξουν με την Gaia και όσοι συνεταιρισμοί «κατέβηκαν» ως ανεξάρτητοι όπως επίσης να δώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τους απαραίτητους ψηφιακούς χάρτες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Καραμίχα αυτά δεν απαιτούν πολύ χρόνο. Μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, τοποθετείται πρώτη φορά δημόσια όσον αφορά το θέμα των χρεώσεων για τους αγρότες που θα υποβάλλουν δηλώσεις ΟΣΔΕ τονίζοντας ότι κατά μέσο όρο θα κυμανθούν στα 50 ευρώ (επιβεβαιώνοντας προηγούμενο ρεπορτάζ του Αγροτύπου από τις 31 Μαρτίου με τίτλο: «Στα 50 ευρώ αναμένεται το κόστος για την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ μέσω των πιστοποιημένων φορέων»).



Τζ. Καραμίχας: Στα 50 ευρώ κατά μέσο όρο οι χρεώσεις

Ειδικότερα, ο κ. Καραμίχας μας αναφέρει: «Υπολογίζουμε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουν οι πύλες. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Έχει υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Gaia Επιχειρείν ΑΕ που είναι ο συντονιστής και έχει περίπου 87 δευτεροβάθμιες και δευτεροβάθμιους οργανώσεις. Υπάρχουν όμως και περίπου 30 πρωτοβάθμιοι φορείς οι οποίοι θα πρέπει να υπογράψουν και αυτοί με το Gaia Επιχειρείν ΑΕ. Αυτή η διαδικασία δεν έχει τελειώσει ακόμα. Θέλω να πιστεύω ότι αν δεν τελειώσει σήμερα θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Μετά περιμένουμε μόνο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να μας δώσει τους χάρτες ώστε να ξεκινήσουμε την δουλεία. Όταν όλα αυτά θα γίνουν θα βγουν δελτία τύπου προκειμένου να ενημερωθούν οι αγρότες τόσο από το Gaia Επιχειρείν ΑΕ όσο και από την ΠΑΣΕΓΕΣ».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑγροΤύπου σχετικά με το κόστος της φετινής δήλωσης ο κ. Καραμίχας μας ανέφερε: «το δικό μας σύστημα δουλεύει με αλγόριθμο που έχει να κάνει με την περίπτωση του κάθε αγρότη ξεχωριστά οπότε η τιμή θα είναι διαφορετική ανά περίπτωση. Πιστεύουμε όμως ότι θα είναι πολύ αντικειμενικό σύστημα έτσι ώστε να μην αδικηθεί κανείς. Πάντως ένα μέσο όρο θα είναι στα 50 ευρώ».



Επιπλέον διαδικασίες

Τέλος να σημειωθεί ότι και φέτος θα πρέπει να γίνει αγώνας δρόμου ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων αφού οι αγρότες θα χρειαστεί να υπογράψουν μια σειρά εξουσιοδοτήσεων (για ενεργοποίηση δικαιωμάτων, για ΕΛΓΑ, για δάνεια κ.α.). Παράλληλα σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν αγρότες οι οποίοι ήδη έχουν ενημερωθεί από τις ΕΑΣ θα πρέπει να επισκεφθούν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ώστε να παραλάβουν τη σφραγίδα για το γνήσιο της υπογραφής. Να προσθέσουμε ακόμα ότι όσοι έχουν τα βιβλιάρια τραπέζης της πρώην ΑΤΕ θα πρέπει να τα μετατρέψουν σε Πειραιώς.



http://planet-greece.blogspot.com/
 
Top